Seçici yeme bozukluğuna sahip kişiler, anoreksiya nervoza ve bulimia hastalarından farklı olarak yemeğin ısısının istedikleri gibi olmayabileceğinden, boğulmaktan veya hastalanmaktan kormaktadırlar.
Seçici yeme bozukluğu, binlerce kişiyi, özellikle de çocukları etkileyen bir yeme bozukluğudur. Seçici yeme bozukluğuna sahip hastalar anoreksiya nervoza ve bulimia hastalarından farklıdır; onların korkusu, yemeye ilgi duyduklarında yemek yemek zorunda olduklarını bilmekten, yemeğin ısısının istedikleri gibi olmayabileceğinden, boğulma veya hastalanma endişesinden kaynaklanabilir.
Seçici yeme bozukluğu en çok bebeklerde ve çocuklarda görülür, bazı vakalar yetişkinliğe kadar devam eder. Anoreksi ve bulimia vakalarının aksine seçici yeme bozukluğuna sahip olan kişiler kendi görüntüleriyle, zayıf ya da kilolu olmakla ilgilenmezler. Fakat özellikle çocuklar arasındaki yetersiz beslenme büyük kilo kayıplarına, gelişimsel sorunlara ve hastalıklara yol açabilir.
Seçici Yeme Bozukluğu belirli yiyeceklere veya yiyecek türlerine karşı isteksizliğe neden olur. Amerika Anksiyete ve Depresyon Derneği (ADAA), bu durumun vücut imajı veya boyutu ile hiçbir ilgisi olmadığını belirtiyor. Bu durumun, aşırı seçici bir yeme şekli olduğunu belirtiyor.
İlgi eksikliği: Seçici yeme bozukluğuna sahip kişiler yemeğe karşı ilgisizdirler ve çok çabuk bir şekilde tokluk hissiyatına ulaşırlar.
Duyusal kaçınma: Duyusal kaçınmaya sahip kişiler yemeklerin tatlarından, kokularından ve dokularından rahatsız olurlar.
Caydırıcı Sonuç Korkusu: Hastalık, boğulma, mide bulantısı ve alerji gibi korkular da bu bozukluğu tetikleyebilir.
Kabul edilen yemeklerin azlığı
Besin değeri sağlamayan maddelerin en az bir ay boyunca ısrarla yemesi
Sürekli benzer özellikli yiyecekler yemek
Aynı şekilde hazırlanan yiyecekleri yemek
Sebze ve proteinden kaçınmak
Az kiloya sahip olma, kilo kaybı
Besin değeri eksiklikleri
Besin eksikliğinden kaynaklı davranış değişiklikleri
Yutulan tipik maddeler, yaşa ve bulunabilirliğe göre değişiklik gösterme eğilimindedir. Kağıt, sabun, kumaş, saç, ip, yün, toprak, tebeşir, talk pudrası, boya, sakız, metal, çakıl taşları, odun kömürü, kül, kil, nişasta veya buz içerebilirler.
Anksiyete bozukluğu
Çocuklarda kilo alamama
Sindirim bozuklukları
Kilo kaybı
Gelişimde yavaşlama
Seçici yeme bozukluğunun tek bir temel nedeni yoktur; bunun yerine, araştırmacılar ve klinisyenler biyolojik, psiko-sosyal ve çevresel etkiler gibi çeşitli potansiyel faktörlerden bahsederler. Bunun yanı sıra otizm spektrum bozukluğu, kaygı veya boğulma veya kusma korkusu gibi belirli koşullar seçici yeme bozukluğunu geliştirme riskini artırabilir.
Seçici yeme bozukluğunda yiyeceğe ilgi eksikliği, gıdanın duyusal özelliklerine (örneğin koku, doku, vb.) dayalı olarak kaçınma söz konusu olabilmektedir. Yemeğin pişirilme şekli dahi bazı durumlarda yemekten kaçınmanın sebebi olabilmektedir.
Seçici Yeme Bozukluğunun altında yatan kesin neden bilinmemektedir. Bu durum da tanıyı zorlaştırabilmektedir. Bunun yanı sıra seçici yeme bozukluğu için standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Seçici yeme bozukluğu olan bireyler yeme bozuklukları konusunda uzmanlaşmış olan rehabilitasyon merkezlerine başvurabilir ve psikoterapi ile önemli gelişmeler kaydedebilirler.
Bunun yanı sıra çoğu hasta, semptomlarının şiddetine bağlı olarak maruz bırakma terapisinden ve bilişsel davranışçı terapiden yararlanabilmektedir.
Buna ek olarak uzman doktorunuz diyet takviyelerini de gerekli bulabilir.
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Sağlıklı Beden
Keşfet
Büyüyen Çocuk
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat