Panik atak için bir anda gelen korku ya da panik hali denebilir. Baş dönmesi, kol ve bacaklarda boşalma hissi, dehşet hissi, ölme korkusu, ateş basması ve aniden terleme gibi belirtileri vardır.
Panik hayat en genel tanımıyla aniden gelen korku ya da panik hissi olarak tanımlanan bir durumdur. Panik atak, anksiyete bozuklukları arasında yer alır ve tanısı da bu kapsamda yapılır. Panik atak ve panik bozukluğun herkesin dönemsel olarak yaşadığı stres durumuyla karıştırılmaması gerekir. Stres ve huzursuzluk hissi tüm bireylerin hayatının herhangi bir döneminde en az bir kere yaşadığı bir durumdur. Ancak panik atağı bu gibi stresli durumlardan ayıran şey, panik atağın düzenli olmasıdır.
Panik atak herhangi bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkabilir. Bu nedenle ne zaman meydana gelebileceğine dair herhangi bir belirti ya da işaret bulunmaz. Aniden ve nedensiz olarak ortaya çıkabilir.
Panik atak belirtilerini takip etmek durumu anlamak ve uygun müdahalede bulunmak açısından önemlidir. Kişi yaşadığı durumun farkına vardığı zaman ihtiyaç duyduğu önlemleri en uygun şekilde alabilir. Bu nedenle belirtileri bilmek ve diğer hastalıkların belirtileriyle karıştırmamak oldukça önemlidir. Bu kapsamda panik atak belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Baş dönmesi
Kol ve bacaklarda boşalma hissi
Bayılacak gibi hissetmek
Dehşet hissi
Ölme korkusu
Ateş basması
Boğulma ve nefes alamama hissi
Aniden terleme
Aniden gelen üşüme hissi
Nefes darlığı
Ağız kuruluğu
Nefes darlığı
Yaşanan durumun panik atak olarak değerlendirilebilmesi için kişinin yukarıda yer alan belirtilerden en az dört tanesini aynı anda göstermesi gerekmektedir. Belirtilerin dörtten az olması durumunda yaşanan durum panik atak olarak tanımlanmaz. İki ya da üç belirtinin aynı anda gözlemlenmesi durumu ise kısıtlı panik atak olarak ifade edilmektedir.
Panik atak tanısında kullanılan özel bir test bulunmaz. Tanı aşamasında genellikle hastanın sağlık geçmişi, belirtileri yaşadığı durumlar ve fiziki muayene sonuçları ele alınır.
Aynı zamanda panik atak şüphesi ile psikoloğa başvuran kişinin benzer belirtilere yol açabilecek farklı bir hastalığı olup olmadığı da araştırılır. Farklı bir hastalığın benzer belirtilere sahip olması durumunda ilk olarak bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Panik atak tanısından sonra panik atak tedavisinde temel amaç panik atak sayısını azaltmak ve panik atak meydana geldiğinde durumu kontrol altına almaktır. Panik atak ve panik bozukluk için ilaç tedavisi ya da kalıcı bir tedavi bulunmamaktadır.
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Sağlıklı Beden
Keşfet
Sağlıklı Zihin
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat