Kelebek hastalığı olarak bilinen lupus bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Sle, Diskoid Lupus, İlaç Kaynaklı Lupus ve Subakut Kutanöz Lupus olmak üzere 4 adet formu vardır.
Diğer bir adı da lupus olan kelebek hastalığı bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırdığı otoimmün ve kronik bir hastalıktır. Kelebek hastalığı yani lupusun nedenleri tam olarak bilinememekle beraber genetik ve çevresel faktörlerin bileşiminden kaynaklandığı sanılmaktadır.
Kelebek hastalığının formları şunlardır:
Aşağı yukarı bütün organ ve sistemleri etkileyen bir formdur.
Daha hafif seyreder ve genelde sadece ciltle alakalı semptomlara yol açar.
Bazı ilaçların tetiklemesiyle oluşan bir formdur. İlacın yol açtığı tetikleme durdurulduktan sonra kaybolur.
Semptomlar diskoid lupusa benzer ama ondan daha hafiftir.
Lupusun semptomları belirgin olmayabilir çünkü her insan lupustan farklı düzey ve şekillerde etkilenir. En sık görülen belirtiler eklem ağrısı, sertlik, şişlik, deride döküntüler, ateş ve yorgunluktur. Lupusun teşhisi zordur ve doğru tanının konulması çok zaman alabilir. Ancak semptomları ve komplikasyonların tedavisi vardır. Çoğu kişi doğru tedavi ile yaşam kalitesini düşürmeden hastalığını yönetebilir.
Lupus vücudun pek çok bölümünü etkileyebilir. Hastalık, bağışıklık sistemi vücudun kendi sağlıklı hücrelerine saldırmasıyla meydana gelen kronik iltihaplanma ve doku hasarı ile başlar. Antikorların bu davranışına neyin neden olduğu henüz ortaya konulamamıştır. Ancak genetik, hormonsal ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Güneş ışığına (UV) çok fazla maruz kalma.
Hormonsal değişiklikler (özellikle 15-45 yaş arası kadınlarda)
Birtakım ilaç ve kimyasal maddeler
Enfeksiyon
Yemek seçimleri
Stres ve anksiyete Hamilelik
Genetik faktörler
Kelebek hastalığının semptomları kişiden kişiye değişebilir. Aynı kişi farklı zamanlarda farklı belirtilere sahip olabilir ya da hiç belirti göstermeyebilir. Hastalık nüksettikten sonra kimi insanlar az semptom gösterirken kimi insanlarda semptomlar kaybolabilir. Ancak semptomlar kaybolsa da genelde daha sonra tekrarlama eğilimi gösterir.
Eklem ağrısı, sertlik ve/veya şişme
Deri döküntüleri
Ateşte yükselme
Yorgunluk ve zayıf düşme
İştahta azalmaya bağlı kilo kaybı
Saç kayıpları
Kaslarda ağrılar
Ağız ülserleri
Göğüste ağrı
Böbrek problemleri
Nöbet
Görme bozuklukları
Depresyon
Lenf bezlerinde şişme
Kansızlık (Anemi)
Kelebek hastalığı olan kişilerde tanı koymayı güçleştirici belirsiz semptomlar bulunmaktadır. Bu semptomlar her kişide farklı olabilir ya da aynı kişide farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Teşhis, doktorun hastaya sorular sorması ve hastayı incelemesi ile konur. Anti nükleer antikor testi ile dokulara karşı antikor olup olmadığı ölçülür. Ancak tanı koymak için sadece bir test yapılması yeterli olmayabilir. Bu nedenle doktorunuzu belli aralıklarla ziyaret etmeniz ve belirtilerinizi kaydetmeniz gerekebilir. Erken tanıda sağlık geçmişiniz hakkında doktorunuza detaylı bilgi vermeniz çok önemlidir. Böylece kısa sürede doğru tedavi yöntemine ulaşabilirsiniz.
Kelebek hastalığı (lupus) yaşam tarzında sağlıklı değişikliklerle ve doktorunuzun uygulayacağı doğru tedavilerle kolayca yönetilebilir bir hastalıktır.
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Sağlıklı Beden
Keşfet
Kaliteli Yaşam
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat