Yoğurt, sütteki bakterilerin fermantasyonudur, kefir ise bakteri ve maya fermantasyonlarının bir kombinasyonudur.
Yoğurt, sütteki bakterilerin fermantasyonudur, kefir ise bakteri ve maya fermantasyonlarının bir kombinasyonudur. Bakteri ve maya kombinasyonuna "kefir tanesi" adı verilir.
Kefir taneleri, buğday veya pirinç gibi tahıl değildir ve glüten içermez. Süt, kefir taneleri ile birleştirilir ve sıcak bir alanda saklanarak kefir içeceği üretilir.
Kefirin keskin ve ekşi bir tadı vardır, yoğurda benzer bir kıvama sahiptir. Fermantasyon sürecinden dolayı kefirin tadı hafif karbonatlı olabilir.
Kefirin faydalarının çoğu, probiyotik içeriğine atfedilir. Probiyotikler ya da diğer adıyla "iyi bakteriler", düzenli bağırsak hareketlerini sürdürür, sindirim sistemini tedavi eder ve bağışıklık sistemini destekler. Bunlar canlı organizmalardır.
Kefir tüketiminin faydaları hala araştırılmakla beraber mutabık kalınan hususları sizler için derledik:
2015 yılındaki bir çalışma, kefir ve geleneksel olarak fermente edilmiş süt tüketmenin diyabetli kişilerin kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkilerini araştırdı.
Kefir tüketen katılımcıların açlık kan şekeri seviyesi, geleneksel olarak fermente edilmiş sütü tüketenlere göre önemli ölçüde düşük çıktı.
Kefir grubundaki katılımcılar, 3 ay boyunca kan şekeri ile ilgili bir ölçüm olan hemoglobin A1c değerlerinde de düşüş yaşadı.
Kefirdeki probiyotikler, vücudun gıdalardan ne kadar çok kolesterol emdiği konusunda söz sahibidirler. Ayrıca vücudun kolesterolü nasıl ürettiğini, işlediğini ve kullandığını da etkilerler.
Kefir, iyi bir protein, kalsiyum ve potasyum kaynağı olmakla beraber kefirdeki besinler, kefirin yapımında kullanılan sütün türüne bağlıdır. Bazı kefir türleri ek olarak D vitamini ile de güçlendirilmiştir.
Kefirde bulunan bakteriler laktozun çoğunu parçaladığından, laktoz intoleransı olan kişiler herhangi bir semptom yaşamadan kefir tüketebilirler. Kefir tüketimi, zamanla laktoz sindirimini iyileştirir hatta potansiyel olarak laktoz intoleransının üstesinden gelmeye yardımcı olmak için kefir kullanılabilir.
Mide hem iyi hem de kötü bakteri içerir. Aralarındaki dengeyi korumak, mideyi sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Antibiyotikler gibi bazı ilaçlar bu dengeyi bozabilir. Probiyotikler, sindirim sisteminde doğal olarak bulunan iyi bakterilere benzer ve bu sayede sağlıklı dengenin korunmasına yardımcı olur.
Kefir gibi probiyotik gıdalar enfeksiyon veya antibiyotiklerin neden olduğu ishali tedavi etmeye yardımcı olur. Ek olarak, mide ve ince bağırsakta peptik ülserlerin tedavisini desteklemek için kefir kullanımı önerilir.
Kısaca kefir, içilebilir yoğurda benzer kıvamda sağlıklı, fermente bir besindir. Bu ürün geleneksel olarak sütten yapılır, ancak süt ürünü olmayan seçeneklerin de mevcut olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.
Yapılan araştırmalar, kefirin bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğini, sindirim sorunlarıyla savaştığını, kemik sağlığına iyi geldiğini ve hatta kanserle savaşabileceğini göstermektedir.
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Sağlıklı Beden
Keşfet
İyi Beslenme
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat