Kalp sistemi kalp atışınızın hızını ve ritmini kontrol eder. Sağlıklı bir kalp, vücudunuza iyi çalışması için gereken hızda, doğru miktarda kan sağlar.
Kalp sistemi kalp atışınızın hızını ve ritmini kontrol eder. Sağlıklı bir kalp, vücudunuza iyi çalışması için gereken hızda, doğru miktarda kan sağlar. Hastalık veya yaralanma kalbinizi zayıflattığında, vücudunuzdaki organlar normal çalışabilmesi için yeterli kan alamazlar. Kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı kontrol eden sinir veya endokrin sistemlerle ilgili bir sorun da kalbin kan pompalamasını zorlaştırabilir.
Kardiyovasküler hastalık ise, kalbi veya kan damarlarını etkileyen durumlar için kullanılan genel bir terimdir. Genellikle atardamarların içinde yağ birikimi ve artmış kan pıhtılaşması ile ilişkilidir. Ayrıca beyin, kalp, böbrekler ve gözler gibi organlardaki hasarla da ilişkilendirilebilir.
Kardiyovasküler hastalığın kesin bir nedeni yoktur, ancak hastalığa yakalanma riskinizi artırabilecek birçok şey vardır. Bunlara "risk faktörleri" denir. Ne kadar fazla risk faktörünüz varsa, kardiyovasküler hastalığın açığa çıkma olasılığı o kadar yüksektir.
Yüksek tansiyon (hipertansiyon), kardiyovasküler hastalık için en önemli risk faktörlerinden biridir. Kan basıncınız çok yüksekse kan damarlarınıza zarar verebilir.
Sigara ve diğer tütün kullanımı da hastalık için önemli risk faktörleridir. Tütünün içindeki zararlı maddeler kan damarlarınıza zarar verip damarı daraltabilir.
Kolesterol, kanda bulunan yağlı bir maddedir. Yüksek kolesterolünüz varsa, kan damarlarınızın daralmasına ve kan pıhtısının çoğalma riskinin artmasına neden olabilir.
Diyabet, kan şekeri seviyenizin çok yükselmesine neden olan ve ömür boyu süren bir durumdur. Yüksek kan şekeri seviyeleri kan damarlarına zarar verebilir ve bu da damarların daralmasına neden olabilir.
Düzenli egzersiz yapmazsanız, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol seviyelerine sahip olmanız ve fazla kilolu olmanız daha olasıdır. Bunların hepsi kardiyovasküler hastalık için risk faktörleridir.
Kardiyovasküler hastalığın ilerleme riskini etkileyen diğer faktörler şunlardır:
Yaş – Kardiyovasküler hastalık en çok 50 yaşın üzerindeki kişilerde yaygındır ve yaşlandıkça ilerleme riski artar
Cinsiyet – Erkeklerde, kadınlardan daha erken yaşta kardiyovasküler hastalığın ilerlemesi olasıdır.
Beslenme şekli - Sağlıksız bir beslenme şekli, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyona neden olabilir.
Alkol - Aşırı alkol tüketimi de kolesterol ve tansiyon seviyenizi artırabilir ve kilo alımına sebep olabilir.
Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma
Sağlıklı bir yaşam tarzı, kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Zaten kalp hastalığınız varsa, mümkün olduğunca sağlıklı kalmak, daha kötüye gitme riskini azaltır.
Sigara içiyorsanız, bir an önce bırakmalısınız. Sigara içmek kalp hastalıkları riskini artıran en tehlikeli faktördür.
Sağlıklı bir kalp için sağlıklı, dengeli beslenme önerilir. Beslenme şekliniz kalp hastalıkları başta olmak üzere tüm olası rahatsızlıklarda rol oynar.
Yetişkinlere, bisiklete binmek veya tempolu yürüyüş yapmak gibi aktiviteler haftada en az 150 dakika olacak şekilde önerilir.
Aşırı kiloluysanız, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin kombinasyonu kilo vermenize yardımcı olabilir. Herkes için farklı kütle endeksi mevcuttur. Bu kişinin yaşına, boyuna göre değişir. Herkes tarafından sayısal olarak düşük ya da fazla kabul edilen bir kilo, başkası için yeterli kilo olabilir.
Alkol içiyorsanız, erkekler ve kadınlar için önerilen haftalık 14 alkol birimi sınırını aşmamaya özen göstermelisiniz.
Kalp hastalığı ilerleme riskiniz özellikle yüksekse, doktorunuz riskinizi azaltmak için ilaç almanızı önerebilir. Önerilebilecek ilaçlar arasında, kandaki kolesterol seviyesini düşürmek için statinler, kan pıhtılarını önlemek için düşük doz aspirin bulunabilir.
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Kaliteli Yaşam
Keşfet
Sağlıklı Beden
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat