3da85279-f27f-4a26-b79a-43234b03569a glutensiz-yiyecekler
İyi Hayat06-10-2021

Glutensiz Yiyecekler Nelerdir? 

Gluten, buğday, çavdar ve arpa gibi belirli tahıllarda bulunan bir grup proteindir.

Esneklik ve nem sağlayarak gıdanın şeklini korumasına yardımcı olur. Ayrıca ekmeğin kabarmasını ve çiğnenebilir bir doku haline gelmesini sağlar.

Gluten çoğu insan için güvenli olmasına rağmen, çölyak hastalığı veya gluten hassasiyeti gibi rahatsızlıkları olanların olumsuz bir durumla karşılaşmamak için glütenden kaçınması önem arz eder. Pek çok gıda gluten içeren bileşenlerle yapılır, bu nedenle onu tüketemeyenlerin yiyeceklerin içeriklerini yakından kontrol etmesi gerekir.

Eğer sizin de glütenle ilgili endişeleriniz varsa, aşağıda sizler için sıraladığımız gluten içermeyen yiyeceklere bir göz atın!

Tam tahıl

Birkaç tam tahıl gluten içerirken, geri kalanı glutensizdir.

Tam tahıl satın alırken gıda etiketlerini kontrol etmek önemlidir. Glutensiz tam tahıllar bile, özellikle gluten içeren gıdalarla aynı tesiste işlenirlerse glutene maruz kalabilir.

Örneğin, yulaf genellikle buğdayı da işleyen tesislerde işlenir, bu da çapraz bulaşmaya neden olabilir. Bu nedenle satın aldığınız yulafın glütensiz olduğundan emin olmalısınız.

Glutensiz tahıllar şunlardır:

  • Kinoa

  • Esmer pirinç

  • Karabuğday

  • Sorgum

  • Tapyoka

  • Ararot

  • Yulaf

Meyve ve sebzeler

Tüm taze meyve ve sebzeler doğal olarak glutensizdir. Bununla birlikte, bazı işlenmiş meyve ve sebzeler tat vermesi açısından gluten içerebilir.

İşlenmiş meyve ve sebzelere eklenebilecek glüten içeren bileşenler arasında hidrolize buğday proteini, değiştirilmiş gıda nişastası, malt ve maltodekstrin bulunur.

Bazı örnekleri aşağıdaki gibidir:

  • Turunçgiller

  • Muz

  • Elma

  • Çilek

  • Şeftali

  • Armut

  • Karnabahar ve brokoli

  • Ispanak, lahana ve pazı gibi yeşillikler

  • Patates, mısır ve kabak dahil nişastalı sebzeler

  • Dolmalık biber

  • Mantarlar

  • Soğan

  • Havuç

  • Turp

  • Yeşil fasulye

Proteinler

Et ürünleri ve sebzeler de dahil olmak üzere birçok gıda protein içerir. Bunların çoğu glutensizdir.

Bununla birlikte, soya sosu, un ve malt sirkesi gibi gluten içeren bileşenler genellikle dolgu maddesi veya tatlandırıcı olarak kullanılır. Genellikle protein kaynakları ile eşleştirilen soslara eklenirler.

Gluten içermeyen proteinler şunlardır:

  • Baklagiller

  • Fındık, badem, ceviz

  • Kırmızı et

  • Tavuk, hindi eti

  • Deniz ürünleri

  • Soya yemekleri

Süt ürünleri

Çoğu süt ürünü doğal olarak glutensizdir. Bununla birlikte, aromalı ve katkı maddeleri içerenler gluten de içerebilir.

Süt ürünlerine eklenebilecek bazı yaygın gluten içeren bileşenler arasında koyulaştırıcılar, malt ve modifiye gıda nişastası bulunur.

Glutensiz süt ürünlerine örnekler aşağıdaki gibidir:

  • Süt

  • Tereyağ

  • Peynir

  • Krem

  • Süzme peynir

  • Ekşi krema

  • Yoğurt

Yağlar

Katı ve sıvı yağlar doğal olarak glutensizdir. Bazı durumlarda, gluten içeren katkı maddeleri, tat vermek ve koyulaştırmak için katı ve sıvı yağlarla karıştırılabilir.

Glutensiz yağlar aşağıdaki gibidir:

  • Tereyağ

  • Zeytin ve zeytinyağ

  • Avokado ve avokado yağı

  • Hindistan cevizi yağı

  • Sebze ve tohum yağları (susam yağı, ayçiçek yağı, kanola yağı, mısır yağı gibi)

İçecekler

Tadını çıkarabileceğiniz birçok glutensiz içecek vardır.

Bununla birlikte, bazı içecekler gluten içeren katkı maddeleriyle karıştırılır. Ek olarak, bazı alkollü içecekler malt, arpa ve diğer gluten içeren tahıllardan yapılır.

Gluten içermeyen örnekler aşağıdaki gibidir:

  • Su

  • %100 meyve suyu

  • Kahve (şekersiz)

  • Çay (şekersiz)

  • Maden suyu

  • Limonata (şekersiz)

“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”

NN ve Albert Sağlık iş birliği ile
nn logo
albert health logo

Copyright © 2022 İyi Hayat