Crohn hastalığı, bir bağırsak hastalığı türüdür ve sindirim sisteminde iltihap ve tahrişe sebep olur. Kesin bir tedavisi yoktur fakat tıbbi destek ile kontrol altında tutulabilir.
Crohn hastalığı inflamatuvar bir bağırsak hastalığı türüdür. Bir diğer inflamatuvar bağırsak hastalığı ise ülseratif kolittir. Crohn hastalığı sindirim sisteminde iltihap ve tahrişe neden olur. Ömür boyu sürebilen Crohn hastalığı haftalarca ve yıllarca sakin kalabilir. Crohn hastalığı ağızdan anüse kadar sindirim sistemine dahil herhangi bir bölümde görülebilir. Ancak en sık olarak ince bağırsağın ucunu ya da kolonun yani kalın bağırsağın başlangıcını etkiler. Genelde yavaş ilerleyen Crohn hastalığı zamanla daha kötüye gidebilir..
Sıklıkla ülseratif kolitin belirtileri ile karıştırılan Crohn hastalığını ülseratif kolitten ayıran 3 özellik vardır.
Ağızdan anüse kadar her bölgede oluşabilen Crohn hastalığı en sık olarak ince bağırsağın ucunu ve kalın bağırsağın başlangıcını etkiler ancak ülseratif kolitte bu etki kalın bağırsak ile sınırlıdır.
Hem yüzeysel tabakayı hem de bağırsağın bütün katlarını etkileyen Crohn hastalığı, sadece kalın bağırsağın en içteki yüzeysel tabakasını etkileyen ülseratif kolitten bu yönüyle ayrılır.
Crohn hastalığında bağırsaktaki iltihap, bağırsak yamaları arasındaki normal alanları bırakarak atlayabilirken ülseratif kolitte böyle bir atlama görülmez.
Crohn hastalığının nedeni tam olarak henüz bulunamamıştır ancak birtakım faktörlerin hastalığın oluşumuna katkıda bulunduğu gözlenmektedir.
Bağırsak sisteminin aşırı duyarlılığına otoimmün denir. Crohn hastalığının nedenlerinden biri bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırması olabilir. Sindirim sistemindeki bakterilerin bağırsak sistemini tetikleyebileceğini belirten uzmanlar bağışıklık sisteminin tepkisinin Crohn hastalığına yol açan iltihaplanmaya neden olabileceğini düşünmektedirler.
Sigara kullanımı
Antibiyotik ve aspirin gibi ilaçlar, ibuprofen gibi ağrı kesiciler ve doğum kontrol haplarının kullanımı
Aşırı yağ tüketimine dayanan beslenme alışkanlığı
Uzun süren ishal (kanlı olabilir)
Karında kramp ve ağrılar
Kilo kayıpları
Halsiz hissetme ve yorgunluk
Şişkinlik
Makatta kanama
Göz kızarıklığı ya da ağrı
Yüksek ateş
Eklemlerde ağrı
Mide bulantısı
İştahta azalma
Çoğunlukla bacaklarda görülen kırmızı ve ağrılı cilt lekeleri
Ağızda ülser
Crohn hastalığının teşhisi zordur çünkü belirtileri başka pek çok hastalığın belirtileriyle benzerlik taşır. Fiziksel muayene, kan, idrar ve dışkı tahlilleri ile hastalıktan şüphelenirse tanının kesinleşmesi için hasta bir gastroenteroji uzmanına sevk edilebilir.
Hastalık teşhisi için yapılan testler:
Kolonoskopi
Endoskopi
Biyopsi
Emar (MR) veya Bilgisayarlı Tomografi (CT)
Crohn hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak belirtiler kontrol altında tutulabilir. Bu tedaviler hastalığın şiddetine ve ortaya çıkan belirtilere göre uygulanır.
Crohn hastalığı genellikle kalın bağırsak mukozasındaki iltihabı baskılayan ilaçlarla tedavi edilir. Hastalığın şiddetine göre tek ya da birçok ilaç bir arada uygulanır ve bu ilaçları uzun süre kullanmak gerekebilir.
Crohn hastalarına bazı durumlarda cerrahi müdahalede bulunmak gerekebilir. Bu durumlar şu şekildedir.
İlaçların tedavide yetersiz kaldığı durumlar ve istenmeyen yan etkilerin varlığı
Abse ve fistül oluşumu
Çocukluk çağında büyümede yavaşlama gözlenmesi
Bağırsakta daralma meydana gelmesi
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Sağlıklı Beden
Keşfet
Kaliteli Yaşam
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat