Çarpıntı, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkesin yaşayabileceği, kişinin kendi kalp atışını hissetmesi anlamına gelir. Stres, aşırı alkol kullanımı ve ağır antrenmanlar çarpıntıya sebep olabilir.
Çarpıntı yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak bireylerin en yaygın olarak yaşadığı sorunlar arasında yer alır. En genel tanımıyla çarpıntı, kalp atışının kişi tarafından dışarıdan hissedilmesidir. Normal şartlar altında bir kişi kendisini dinlemediği sürece kalp atışlarını hissetmez. Ancak çarpıntı yaşanması durumunda kişi kendisini dinlemeden bile bu atışları hissedebilir.
Çarpıntı yaşayan kişiler, kalplerinin göğüs kafesinden çıkacağını düşünebilir. Kalp atışı çok şiddetli olduğu için bu durum kişide panik ve korku hissine yol açabilir. Aynı zamanda kalp krizi geçirme korkusu ya da ölüm korkusu da çarpıntıya eşlik edebilir.
Çarpıntının olmasının birçok nedeni olabilir. Çarpıntıya neden olan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Yüksek efor gerektiren bir iş yapmak
Yüksek efor gerektiren spor yapmak
Stres
Soğuk algınlığı
Panik atak yaşamak
Kullanılan çeşitli ilaçların yan etkisi
Çeşitli kalp-damar hastalıkları
Aşırı alkol tüketimi
Çarpıntının nedenini tespit etmek gerekli önlemleri almak ve çarpıntının tekrarlamasını önlemek adına önemlidir. Dış etken kaynaklı olan çarpıntılarla hastalık kaynaklı çarpıntılar durumunda izlenecek olan yaklaşım farklılık gösterecektir. Bu nedenle çarpıntı sorunu yaşayan kişilerin doktora başvurdukları zaman çarpıntıyı hangi koşullar altında yaşadığını da belirtmesi gerekebilir.
Çarpıntı aniden ortaya çıkabileceği için önceden bir belirti vermez. Bu nedenle çarpıntı sadece meydana geldiği anda anlaşılabilir. Çarpıntının en önemli belirtisi kalbin daha güçlü bir şekilde atmasıdır. Kan damarlarda meydana gelen basınç artışı kalbin daha güçlü artmasına neden olur. Birçok durumda kalp atış hızının dakikada 100 atıştan dakikada 140 atışa aniden çıkması kalp çarpıntısı olarak ifade edilir.
Çarpıntı tedavi edilmezse ve kontrol altına alınmazsa çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Kalbin sürekli olarak farklı bir tempoda atması kalıcı bir duruma dönüşebilir. Bu durum ise aritmi olarak adlandırılır.
Diğer yandan kalp atışlarının çok ani yükselmesi damarlarda ani basınç değişimine yol açacaktır. Bu gibi ani değişimler inme riskini arttırabilir. Buna ek olarak kalpteki ritim bozuklukları diyabet ve hipertansiyonun bir arada yer aldığı hastalarda inme riskine de sebep olabilir.
Çarpıntı yaşandığı anda korkuya yol açsa da çeşitli teknikleri uygulayarak çarpıntının belirtilerini azaltmak ve ortadan kaldırmak mümkün olur. Bir kişi çarpıntı yaşamaya başladığı anda derin nefes alıp vermelidir. Derin nefes alıp vermek kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olacaktır.
Aynı zamanda eğer çarpıntı egzersiz yapmaktan dolayı ortaya çıktıysa yapılan egzersizin hemen bırakılması gerekir. Birkaç dakika boyunca oturup dinlenmek çarpıntının azalmasına yardımcı olacaktır. Çarpıntının nedeni stres ise stres kaynağının azaltılması ya da ortadan kaldırılması çarpıntının da ortadan kaldırılmasına yol açabilir.
Çarpıntı söz konusu olduğunda çarpıntıya yol açan nedenin anlaşılması doğru yöntemin izlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle öncelikle mevcut durumu değerlendirme, daha sonra ise gerekli önlemleri almak büyük önem taşır.
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Sağlıklı Beden
Keşfet
Kaliteli Yaşam
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat