Kaygı bozukluğu olarak da adlandırılan anksiyete bir tür psikolojik rahatsızlıktır. İnsanların günlük hayatların kaygılanmaları oldukça normal bir durumdur. Bu kaygılar gündelik yaşamlarımızda karşımıza çıkan zorluklara karşı bir tür baş etme yöntemi veya tepkisi de olabilir çünkü. Kaygının bir tür psikolojik rahatsızlık halini alması, kaygının artık yaşamı olumsuz yönde etkilediği anlamına gelmektedir. Bu durum da kendini kaygı bozukluğu yani anksiyete olarak gösterir.
Anksiyeteye sahip olan kişilerdeki kaygı seviyesi oldukça yüksektir. Sürekli bir kaygı ve endişe hali söz konusudur. Bunun yanında hiçbir neden olamadan dahi kaygı durumu söz konusu olabilir anksiyete problemi olan kişilerde. Bu durum kendini panik atak krizleri ile gösterebilir.
Anksiyeteyi tanımlamak istediğimizde bunun farklı türleri ile karşılaşırız. Anksiyetenin türleri şunlardır:
Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğunda ortada herhangi bir neden yokken kişi kaygılı ve endişeli hisseder.
Kişide ortaya çıkan ani ve yoğun korkular panik ataklara sebep olabilir.
Bu anksiyete türünde kişi sosyal bir ortama girdiğinde yani başka insanlarla temas kurduğunda veya kurmak zorunda kaldığında yoğun bir kaygı duyar ve kendini ifade etme konusunda sıkıntı yaşar.
Örnek olarak agorafobi ve klostrofobi verilebilir.
Bu kaygıyı yaşayan kişiler, sevdikleri insanlardan ayrıldıkları zaman yoğun bir korku yaşayabilirler ve sevdikleri her an yanlarında olsun isteyebilirler.
Ailesi içinde konuşabilen fakat onlar dışında kişilerle veya toplumsal alanda konuşamayan kişilerin yaşadıkları kaygı durumudur seçici dilsizlik.
Anksiyete durumunda kişiler şu belirtileri gösterebilirler:
Her an gergin, huzursuz ve kaygılı olmak.
Nefes darlığı ve ağızda kuruluk yaşamak.
Her an kötü bir şey olacak hissine kapılmak.
Kalp atışının aşırı hızlanması.
Aşırı terleme,
Titreme.
Odak ve konsantrasyonda güçlük yaşamak.
Sindirim problemleri yaşamak.
Uyku problemleri yaşamak başlıca belirtiler arasında sayılabilir.
Anksiyete yani kaygı bozukluğu için en iyi tedavi yöntemlerinden birisi psikoterapidir. Psikolojik bir tedavi sürecine giren kişi bilinçaltında korkuya sebep olan gerçeklerin farkına vararak bunları normalleştirebilir veya aşabilir. Buna ek olarak görüşülen uzman psikolog da uygun görürse psikolojik tedavi ilaç tedavisi ile birlikte sürdürülebilir.
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Sağlıklı Zihin
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat