Vücudunuzda yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığında anemi oluşur. Bunun sonucunda da kan kaybı, kırmızı kan hücrelerinin tahrip olması veya vücudunuzun yeterince kırmızı kan hücresi oluşturamaması gibi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz.
Pek çok anemi türü vardır. En yaygın türü demir eksikliği anemisidir.
Kırmızı kan hücreleri, hemoglobin adı verilen bir tür protein içerir. Hemoglobin demir doludur. Yeterli demir olmadan vücudunuz, kırmızı kan hücresi oluşturmak için ihtiyaç duyduğu hemoglobini yapamaz.
Folik asit ve B12 vitamini eksikliği de vücudunuzun kırmızı kan hücresi yapma yeteneğini etkileyebilir. Vücudunuz B12'yi doğru şekilde işleyemezse, pernisiyoz anemi geliştirebilirsiniz.
Aneminiz varsa, demir, B vitamini ve C vitamini açısından zengin bir beslenme şekline geçmeniz önem arz eder.
Demir eksikliği anemisi, vücutta düşük demir seviyesi ile karakterize edilen yaygın bir hastalık şeklidir. Vücut yeterli demire sahip olmadığında, yeterince hemoglobin üretemez, bu da çoğu zaman kişiyi yorgun, zayıf veya halsiz hissettirebilir. Hastalığın diğer belirtileri ise şunlardır:
Soluk cilt
Göğüs ağrısı
Baş ağrısı / baş dönmesi
Nefes darlığı
Hızlı kalp atış hızı
Soğuk eller ve ayaklar
Dil ağrısı veya iltihabı
Zayıf tırnaklar
Kir veya nişasta gibi gıda dışı öğeleri arzulamak
Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunduğu için kan kaybı demir kaybı anlamına gelir. Ağır regl dönemleri yaşayan kadınlar bu dönemde çok fazla kan kaybederek demir eksikliği anemisi ile karşı karşıya kalabilirler. Aslında regl dönemleri vesilesiyle tüm kadınlar başlı başına demir eksikliği anemisi riski taşırlar. Ülserler, fıtıklar, polipler veya kolorektal kansere bağlı dahili kan kaybı da demir eksikliği anemisine yol açabilir. Bunun yanı sıra bebekler, çocuklar, vejetaryenler ve sık sık kan bağışlayanlar da demir eksikliği anemisi riski taşırlar.
Anemiyi önlemenin bir yolu, demir yönünden zengin yiyecekler yemektir. İki tür demir vardır: Hayvansal kaynaklarda bulunan “hem demiri” ve bitki bazlı kaynaklarda bulunan “hem içermeyen demir”. İyi hem demir kaynakları şunları içerir:
Tavuk
Hindi
Dana eti
Kuzu
Sığır eti
Yumurta
Karides
Tuna
Mezgit balığı
Sardalya
İstiridye
Bol miktarda “hem-içermeyen” demir kaynakları da şunlardır:
Ispanak
Tatlı patatesler
Brokoli
Kale
Bezelye
Çilek
Kuru üzüm
İncir
Kuru erik
Yulaf ezmesi
Zenginleştirilmiş beyaz ekmek, makarna, kepekli tahıllar ve pirinç
Tam buğday ve çavdar ekmeği
Mısır unu
Nohut
Kuru fasulye
Mercimek
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Sağlıklı Beden
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat