A Vitamini, görmede, büyümede, bağışıklık ve üreme sistemi sağlığının korunmasında önemli bir role sahip, yağda çözünen bir vitamindir.
A Vitamini, görmede, büyümede, bağışıklık ve üreme sistemi sağlığının korunmasında önemli bir role sahip, yağda çözünen bir vitamindir.
Yediklerinizden yeterli miktarda A vitamini almanız, saç dökülmesine, cilt sorunlarına, göz kuruluğuna, gece körlüğüne ve enfeksiyonlara karşı önleyici bir etkiye sahiptir.
Önerilen A vitamini alımı erkekler için 900 mcg, kadınlar için 700 mcg, çocuklar ve ergenler için 300-600 mcg'dır. Günlük alınması gereken besin miktarına yönelik tavsiye edilen standart diyetler, insanların büyük çoğunluğu için yeterli miktarda A vitamini sağlar. Dolayısıyla 900 mcg, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da beslenme etiketlerinde referans olarak kullanılır.
Öte yandan, gelişmiş ülkelerdeki çoğu insan yedikleri yiyeceklerden yeteri miktarda A vitamini alırken, gelişmekte olan ülkelerdeki körlüğün en önemli sebeplerinden biri A vitamini eksikliğidir.
A vitamini (retinol) içeren besinler şunlardır:
Peynir
Yumurta
Yağlı balık
Az yağlı kremalar
Süt ve yoğurt
Karaciğer - özellikle zengin bir A vitamini kaynağı olduğu için haftada bir defadan fazla alırsanız çok fazla A vitamini alma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Hamileler için de doktor kontrolünde karaciğer tüketilmesi önerilmektedir.
Vücudunuz bunu retinole dönüştürebileceğinden, diyetinize iyi beta-karoten kaynakları ekleyerek de A vitamini alabilirsiniz.
Beta-karotenin ana besin kaynakları da şunlardır:
Ispanak
Havuç
Tatlı patates
Kırmızıbiber
Mango ve kayısı gibi sarı meyveler
Bu yazımızda listelenen yiyeceklerden bazılarını düzenli olarak yiyerek A vitamini gereksinimlerinizi kolayca karşılayabilirsiniz. Pek çok gıda, örneğin; tahıllar, margarin ve süt ürünleri A vitamini içerir.
A vitamini yağda çözündüğünden, yağ ile yenildiğinde daha verimli bir şekilde emilir. Sebzelerin aksine A vitamini yönünden zengin hayvan kaynaklı yiyeceklerin çoğu aynı zamanda yağ açısından da yüksektir, dolayısıyla salatanıza bir kaşık yağ ekleyerek bitki kaynaklarından provitamin A emiliminizi artırabilirsiniz.
Bununla birlikte, bazı insanlar provitamin A'nın vitamin A'ya dönüşümünü çok daha az verimli hale getiren genetik bir mutasyona da sahip olabilir. Böyle bir soruna sahip olanlar ile veganların takviye alması veya karpuz, mango, greyfurt, şeftali, nektarin gibi A vitamini içeren meyve ve sebzeleri bol miktarda tüketmesi önerilir.
Neyse ki, A vitamini açısından zengin yiyecekler fazladır ve çoğu sağlıklı beslenme şekline mükemmel bir katkı sağlar.
Çok miktarda A vitamini almak, doğmamış bebeğiniz için zararlı olabilir. Bu nedenle hamileyseniz veya bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız, karaciğer veya karaciğer ürünlerini doktor kontrolünde tüketmeniz, yine doktor önerisi olmadan A vitamini içeren takviyeleri kullanmamanız önem arz eder.
Unutmayın, vücudunuz için gereken tüm vitaminleri yediğiniz besinlerden almanız mümkün! Eğer herhangi bir vitamin eksikliğiniz varsa, vitamin içeren bir takviye gıda almadan önce doktorunuza danışmanız ve bir uzmanın talimatları doğrultusunda bu eksikliği gidermeniz oldukça önemlidir. Sağlığınız her şeyden önce gelir, kendinize iyi bakın!
“Burada bulunan içeriğimize erişim sağlamadan önce internet sitemizin kullanım koşullarını incelemeni tavsiye ederiz.”
Sağlıklı Beden
Keşfet
İyi Beslenme
Keşfet
Copyright © 2022 İyi Hayat